Soorten leder

Aniline

Leder dat door en door gekleurd werd. Typisch hieraan is dat zowel voor- als achterzijde dezelfde kleur hebben. Door het ontbreken van een beschermende toplaag is aniline zeer gevoelig voor vlekken en vervuiling en dus niet waterafstotend. Zeer luxueuze ledersoort, die veel gebruikt wordt voor handtassen, schoenen en sofa's. In de auto-industrie wordt deze enkel in luxewagens gebruikt.


Semi Aniline

Vergelijkbaar met Anilineleder. Voorzien van een zeer dunne beschermlaag, waardoor het iets steviger aanvoelt, minder vatbaar is voor vlekken, maar nog steeds moeilijk te reinigen is, aangezien de dunne laag snel beschadigd kan worden.


Nubuck

Een zeer stevige ledersoort die wordt vervaardigd uit anilineleder. De nerf wordt terug opgeschuurd, wat het leder een vezelig uiterlijk geeft. Het nadeel aan nubuck is dat het geen beschermende toplaag heeft (o.w.v. de vezelstructuur), waardoor deze zeer gevoelig is voor vlekken en vervuiling en dus niet waterafstotend is.


Gepigmenteerd leder

Duurzame en slijtvaste soort leder. Biedt meer bescherming tegen kleurverlies, vlekvorming, vocht en algemene slijtage. Het heeft geen verschillende tinten in de kleur, dan wel een egale kleurlaag.


Bicast leder
Dit leder wordt gemaakt van de mindere kwaliteit van de huid. Hierdoor is het minder duurzaam, minder soepel en minder sterk dan andere leersoorten. Het wordt voorzien van een dikke polyurethaan toplaag, welke in stevigheid voorziet. Deze coating wordt vaak met een nerfstructuur geprint, waardoor het kan ogen als nerfleder. De goedkoopste ledersoort, maar vaak ook een glanzend en dus nep uiterlijk en gevoel.


Gereconstitueerd leder

Vermalen lederresten die verwerkt wordt tot een pulp met een bindmiddel. Hierna worden ze tot vellen 'leder' vervaardigd met een stoffen of papieren achterkant. Het wordt vaak vergeleken met skai of vinyl doordat het nep aanvoelt.


Skai / Vinyl

Geen natuurlijk materiaal, door de mens vervaardigd. Opgebouwd uit een canvas achterkant, met een plastic toplaag. De toplaag wordt voorzien van kleurstof en de nerf wordt erin gedrukt door persmachines. 0 % leder aanwezig.