Leder identificatie voor reinigen.

Gepubliceerd op 17 juni 2023 om 14:01

Stap 1 – Absorberend of niet?

Gebruik hiervoor een zuivere druppel water. Breng deze met je vinger ergens aan op het leder en wrijf deze wat in, best op een niet al te opvallende plaats. Indien het water in het leder indringt, soms na enige tijd, heb je te maken met een absorberende ledersoort. Voor het reinigen van dit leder, ga naar Stap 3 – Keuze van de Cleaner.

Stap 2 – Leder, faux leder of vinyl/skai?

Deze identificatie is vaak wat moeilijker, sommige moderne faux leder zijn erg overtuigend.
LRC1 Leather Cleaner kan steeds veilig gebruikt worden op al deze soorten.

Het onderscheid met vinyl/skai is echter wel belangrijk, gezien we LRC28 Vinyl Cleaner nooit mogen gebruiken op echt of faux leder. Voor vinyl is de vinyl cleaner echter vaak in staat om betere resultaten te bekomen tijdens het reinigen.

Vinyl kan men onderscheiden, omdat deze altijd kouder zal aanvoelen dan echt of faux leder.
Een vergrootglas of electronische microscoop kan eveneens helpen, gezien het oppervlak van vinyl er veel vlakker uitziet wanneer het uitvergroot wordt. Verder rekt vinyl evenveel op in alle richtingen, terwijl leder veel minder uitrekt en slechts in 1 richting (namelijk de richting van de proteïnevezels). Indien er ergens een beschadiging of kras te zien is, zal deze eveneens door en door voorzien zijn van dezelfde kleur. De achterzijde van vinyl is steeds een stevige geweven laag van bleek polyester.

De afwerkingslagen op modern faux leder gelijkt sterk op deze van gedekverf leder.
Het gaat hier namelijk om een acryl kleurlaag, voorzien van een doorzichtige laag polyurethaan als bescherming. Echter zal de onderlaag dus niet gemaakt zijn uit bewerkte dierenhuiden, maar uit een bewerkt composietmateriaal wat bij elkaar gehouden wordt door diverse harsen en lijmen.

Wat niet te doen?

Sterk bevochtigen met water van zowel faux als echt leder, kan er voor zorgen dat het materiaal uithardt en als karton gaat aanvoelen.

Sterk alkalische of zure All Purpose of Multi Purpose Cleaners (APC/MPC) zullen de toplagen aantasten en kunnen indringen tot de onderlaag via stiksels of beschadigingen waar ze de vet- en vochtbalans van het leder of de hechting van de harsen in faux leder kunnen aantasten.

Maak geen gebruik van synthetische (plastic) schuurborstels of andere schurende middelen (bv. wonderspons) op faux of echt leder, gezien deze de microscopisch dunne vernislaag kunnen beschadigen. Deze toplaag is namelijk slechts 5-20μm dik, terwijl een mensenhaar tussen de 50-80μm bedraagt.

Gebruik nooit stoom om leder te reinigen. De hete vochtigheid van het stoom kan dezelfde gevolgen veroorzaken als leder te nat maken en de topcoat beschadigen.

Wat dan wel?

Gebruik steeds een aangepaste, PH neutrale, lederreiniger op waterbasis, afgestemd op het te reinigen oppervlak.

Ga steeds zo zacht mogelijk te werk. Blijkt de vervuiling hardnekkiger, ga dan een stapje hoger qua reinigende kracht van de producten of accessoires die je gebruikt. Van zacht naar krachtig, gaan onze accessoires ongeveer als volgt:

  1. Bamboo Fibre scrub pad
  2. Luxury Horse Hair Brush
  3. Pencil Brush
  4. Brucle Brush

Doe steeds een testspot op een minder zichtbare, of zelfs onzichtbare, plaats om de kleurvastheid van het leder te verzekeren en om de graad van vervuiling te bepalen.

Stap 3 – Keuze van de cleaner

Zoals reeds eerder aangehaald, is de keuze van LRC1 Leather Cleaner in vele gevallen de correcte keuze als het gaat om gedekverfd, gecoat of gecorrigeerd leer, faux leder en vinyl of skai.

Eens we te maken hebben met oudere ledersoorten, zoals vaak aanwezig in klassieke wagens of bij vintage handtassen, opteren we best voor LRC2 Luxuxry Leather Cleaner. Deze reiniger is een zachtere variant van de LRC1 Leather Cleaner, uitermate geschikt voor deze leders.

LRC7 Aniline Cleaner gebruiken we op absorberend ledersoorten, zoals Aniline en Pull Up Aniline leder. Deze cleaner zal bij deze leders namelijk in het leder dringen en daar zorgen voor voeding van de collageenvezels en de natuurlijke balans behouden of herstellen. Gebruik voor het reinigen van deze ledersoorten steeds een Bamboo Fibre scrub pad of een sponsen applicator om het oppervlak zacht te reinigen, zonder al te hevig te schrobben, bij sterkere vervuiling kan men eventueel opteren voor het gebruik van de Luxury Horse Hair Brush. Een licht kleurverlies is echter normaal bij het reinigen van absorberende leders.

TIP: na het leder te doordringen met LRC7, kan men eventueel bij hardnekkige vervuiling opteren om het oppervlak te reinigen met LRC1, gezien de LRC7 het leder voordien reeds verzadigd heeft.

LRC28 Vinyl Cleaner mag enkel gebruikt worden indien men zeker is dat het stuk uit vinyl of skai bestaat. Sterker nog, in dit geval is het sterk aangeraden deze te gebruiken, daar de Vinyl Cleaner een licht solvent bevat wat het oppervlak van het vinyl weer zal doen herleven en het uitzicht sterk verbeterd t.o.v. het gebruik van eerder genoemde APC of MPC.

Voor het oppervlakkig reinigen van Suede of Nubuck hebben we de LRC52 Suede & Nubuck Cleaner in ons gamma. In combinatie met onze 2 toegewijde borstels voor het reinigen van deze ledersoort.

Stap 4 – Conditioner vs Protection Cream

Traditionele conditioners en leervetten zijn niet aangepast aan het gebruik op modern gedekverfde leersoorten. De oliëen en vetten kunnen niet door de vernislagen indringen tot het leer en zullen bijgevolg op het oppervlak achterblijven. Hier zullen ze een vettige uitstraling geven aan het leder en sneller vuil aantrekken en weer vastzetten op het oppervlak.

Om deze reden zitten alle voedende bestanddelen van de Leather Repair Company verwerkt in onze vloeibare cleaners. Deze zullen tijdens het reinigen er voor zorgen dat de toplaag weer soepel en zacht aanvoelt, zonder vettig te zijn of gaan te blinken.

Echter is het wel noodzakelijk om na een reiniging weer een duurzame bescherming achter te laten.
Al de Leather Repair Company beschermingsmiddelen zullen een weerbare barriere vormen op het oppervlak van het leder, wat zal helpen tegen de invloeden van UV, vocht en vervuiling van buitenaf. Dankzij deze beschermende laag zal het onderhoud van het leder in de toekomst ook vergemakkelijken, gezien het vuil minder de kans krijgt om te hechten aan de vernislaag.

LRC4 Protection Cream laat zich makkelijk aanbrengen met behulp van een LRC Applicator Pad. Breng een toefje product aan ter grootte van een muntstuk en verdeel deze over de pad door deze even dicht te vouwen. Vervolgens gaan we het product aanbrengen met de pad op het oppervlak van het leder, let op dat je het product dun en gelijkmatig verdeelt. Geef ook extra aandacht aan geperforeerd leder en opteer hier om wat minder product aan te brengen op de pad, zodat er geen overtollig product in de perforaties geduwd kan worden. Eens het product gelijkmatig werd aangebracht gaan we het even de tijd geven om te drogen en vervolgens eens nawrijven met een zachte doek, zoals de Bamboo Fiber Towel, om overtollig product te verwijderen.

Om een langdurigere bescherming te bekomen, kan men eveneens opteren om LRC44 Dye Stopper of LRC41 Leather Guard aan te brengen. Deze producten bieden respectievelijk 3 tot 6 maanden en 6 tot 12 maanden bescherming voor het leder. Het aanbrengen van deze producten gebeurt in 1 à 2 dunne lagen met een LRC Applicator Pad, waarbij we elke laag grondig drogen met een haardroger. Eens deze bescherming nadien wat tijd heeft gekregen om compleet uit te drogen, kan men nog een laag LRC4 Protection Cream aanbrengen bovenop de LRC44 en LRC41.

Deze beschermingsmiddelen kunnen aangebracht worden op alle ledersoorten, faux leder of vinyl/skai, maar niet op suede, nubuck, alcantara of andere stoffen. Daarvoor gebruikt u best respectievelijk LRC17 Suede & Nubuck Protector of LRC11 Convertible Waterproofer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.